(0252) 41 91 01 info@bkd.euZwartelaan 2, 2161 AL Lisse

Brexit

28 juni 2018

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Door dit vertrek gaan andere handelsafspraken gelden. Welke afspraken dat zijn, weten we pas als de Brexit onderhandelingen rond zijn.

Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen staat vast dat bedrijven in de bloembollensector te maken zullen krijgen met extra procedures. Denk hierbij aan certificaten, fytosanitaire controles en douaneformaliteiten. Dit leidt tot langere doorvoertijden en hogere kosten.

Om ook na 29 maart 2019 producten te kunnen importeren en exporteren van en naar het Verenigd Koninkrijk is het essentieel om nú al actief voorbereidingen in gang te zetten. Dit kan ook gelden voor bedrijven die niet direct handel drijven met het Verenigd Koninkrijk maar voor onderdelen van hun productieproces afhankelijk zijn van ketenpartners die wel directe zaken doen met het Verenigd Koninkrijk.

Informatie over te nemen stappen kunt u vinden op www.brexitloket.nl/agro of op hulpbijbrexit.nl. U kunt op het brexitloket onder andere een scan doen om de impact van de Brexit op uw bedrijf in te schatten en op hulpbijbrexit.nl kunt via deze link zes tips vinden gericht op waarmee u alvast aan de slag kunt gaan ter voorbereiding. Ook vindt u nuttige informatie over het im- en exporteren van planten en plantaardige producten naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit op de website van de NVWA en informatie over wat de Brexit voor u betekent omtrent douane zaken op de website van de douane.

BKD blijft het onderhandelingsproces tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU nauwgezet volgen. Zodra er meer details bekend zijn over de uitwerking van de fytosanitaire en kwaliteitseisen zullen wij u hierover onder andere via deze website informeren.