BREXIT

 In EU wetgeving

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk gaat de EU verlaten. Op 19 oktober 2019 heeft de Britse regering de EU gevraagd om de datum voor deze Brexit uit te stellen. De nieuwe Brexit-datum is 31 januari 2020 of zoveel eerder als het Britse parlement en het Europese parlement het terugtrekkingsakkoord hebben goedgekeurd.  Lees hier meer over de stand van zaken.

Handelsafspraken

Door dit vertrek gaan andere handelsafspraken gelden. Welke afspraken dat zijn, weten we pas als de Brexit onderhandelingen rond zijn.

Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen staat vast dat bedrijven in de bloembollensector te maken zullen krijgen met extra procedures. Denk hierbij aan certificaten, fytosanitaire controles en douaneformaliteiten. Dit leidt tot langere doorvoertijden en hogere kosten.

Voorbereidingen

Om ook na de Brexit producten te kunnen importeren en exporteren van en naar het Verenigd Koninkrijk is het essentieel om nú al actief voorbereidingen in gang te zetten. Dit kan ook gelden voor bedrijven die niet direct handel drijven met het Verenigd Koninkrijk maar voor onderdelen van hun productieproces afhankelijk zijn van ketenpartners die wel directe zaken doen met het Verenigd Koninkrijk.

Op termijn wordt meer duidelijk over de exportdocumenten die u nodig heeft. Zodra Brexit is uitonderhandeld en afspraken zijn gemaakt, vindt u de exportdocumenten op de Market Access Database (MADB). Verdiep u alvast in alles wat u daarvoor nodig heeft. Zie ook het filmpje van de KVK over exportdocumenten.

De Rijksoverheid heeft een nieuwe check online gezet: Track & Trace met Brexit! Deze check laat u zien of u goed bent voorbereid als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.

Brexitloket

Informatie over te nemen stappen kunt u vinden op www.brexitloket.nl/agro of op hulpbijbrexit.nl. U kunt op het brexitloket onder andere een scan doen om de impact van de Brexit op uw bedrijf in te schatten en op hulpbijbrexit.nl kunt via deze link zes tips vinden gericht op waarmee u alvast aan de slag kunt gaan ter voorbereiding. Ook vindt u nuttige informatie over het im- en exporteren van planten en plantaardige producten naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit op de website van de NVWA en informatie over wat de Brexit voor u betekent omtrent douane zaken op de website van de douane.

BKD blijft het onderhandelingsproces tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU nauwgezet volgen. Zodra er meer details bekend zijn over de uitwerking van de fytosanitaire en kwaliteitseisen zullen wij u hierover onder andere via deze website informeren.

Recente berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken