LABORATORIUM IN BEDRIJF

 In laboratorium

Laboratorium in bedrijf

Jaarlijks doet BKD duizenden toetsen in haar laboratorium. In 2019 waren dit er meer dan 33.000, waarvan 87% via ELISA en 13% via PCR. Een aantal dat door de jaren heen flink is gegroeid. Kwaliteit is van de hoogste prioriteit voor BKD. Om aan de toegenomen vraag, de hoge kwaliteitseisen aan toetsen en de snellere doorlooptijden te blijven voldoen, is in 2019 een nieuw laboratorium gebouwd en eind van dat jaar in gebruik genomen. Nu het lab een half jaar in gebruik is, geven we u graag een kijkje achter de schermen.

Ruim en licht

De bouw van ons nieuwe laboratorium, heeft u op deze website kunnen volgen. Het laboratorium is zo ingericht dat de processen ELISA en PCR goed gescheiden zijn. Daarnaast is er in het nieuwe lab veel licht en ruimte. Een toekomstbestendige ruimte, waar efficiënt gewerkt kan worden door de grotere vertrekken en zorgvuldig uitgedachte indeling en looplijnen. Volgens André Zwart (teamleider routinelaboratorium ELISA) één van de grote voordelen van het nieuwe lab. “Er is meer ruimte en overzicht, dus ik kan snel en goed zien wat er speelt op de werkvloer”. Ook het nieuwe meubilair dat in hoogte verstelbaar is, is een grote winst volgens André. “Het werkt zeer prettig voor alle collega’s in het lab, dat zij de werkplek naar eigen wensen kunnen instellen.” Het nieuwe laboratorium is dan ook volledig up-to-date wanneer het gaat om Arbo wetgeving.

Verhuizing

Het laboratorium is in twee delen verhuisd van het oude naar zijn nieuwe onderkomen, zodat het werk door kon draaien en alle toetsen in het nieuwe lab goed gevalideerd konden worden. Belangrijk om de kwaliteit van de toetsen in het nieuwe laboratorium te waarborgen. Dit is erg goed en soepel verlopen, met name dankzij de goede voorbereidingen. Een uitgebreide validatie van alle toetsen in het nieuwe laboratorium door verschillende collega’s, heeft de voorspoedige verhuizing bevestigd. De Raad van Accreditatie heeft op basis van het door de BKD opgestelde validatierapport van het nieuwe lab, dan ook geconcludeerd dat aan de gestelde eisen voor accreditatie wordt voldaan. Hierbij zijn geen bevindingen gedaan en alle accreditaties zijn verlengd. Een mooi resultaat!

Een nieuwe plek

Het oude laboratorium werd qua ruimte en indeling steeds minder toereikend. De werkzaamheden groeiden het oude BKD laboratorium letterlijk uit. Zo werd een deel van de werkzaamheden uitgevoerd in de zes jaar geleden aangebouwde tijdelijke Portakabins. Geen ideale omstandigheden, omdat de ruimtes niet groot waren en het klimaat er moeilijk te beheersen was. Het werken in de nieuwe omgeving wordt door collega’s in het laboratorium nu dan ook als heel fijn ervaren, maar is altijd onwennig in het begin. Alle spullen moeten een nieuwe plek krijgen. Waar het gaat om vaste processen en routine in een laboratorium, is dat hier des te belangrijk.

De afgelopen maanden heeft dit langzaam een weg gevonden. Nu gaat het alleen nog om de puntjes op de i, volgens Merve Özgüzel (senior laborant routinelaboratorium PCR). “Een nieuwe werkomgeving is altijd wennen, maar het nieuwe lab is heel fijn en efficiënt in gebruik en heeft een professionele uitstraling.” De nieuwe PCR ruimtes voor het pipetteren en het inzetten van de PCR robots zijn voor haar inmiddels al favoriet. Een grote vooruitgang ten opzichte van de Portakabins.

Timing

De timing van het nieuwe lab was enerzijds heel fijn, met de opkomst van de corona crisis. Er is meer ruimte en er kon daardoor met kleine aanpassingen al snel ingespeeld worden op het werken met 1,5 meter afstand. Anderzijds was het toch ook jammer dat er meteen aanpassingen nodig waren aan het gloednieuwe en zorgvuldig uitgedachte lab.

Zo moest er, om bredere looproutes te kunnen creëren, een glazen pui (tijdelijk) uit het interieur verwijderd worden. Ook moesten diverse machines worden verplaatst om de afstand tussen werkplekken te kunnen garanderen. Echter is het lab, op tijd voor de drukte van het leliebladseizoen, helemaal gereed gemaakt en klaar voor een volle bezetting onder de nieuwe maatregelen. “Begin juni werd het tulpenbladseizoen gedraaid, dat was een mooie generale repetitie.”, aldus André.

Nu kijken de collega’s in het laboratorium vooral uit naar de verbouwing van het oude lab. Deze ruimtes zijn net opgeleverd en worden nu ingericht en gereed gemaakt. De ruimtes bieden kantoren en gezamenlijke pauzeruimtes voor de lab medewerkers. “Veel van het werk vereist concentratie en een rustige omgeving. De nieuwe kantoren zijn hierin straks een grote winst”, volgens Merve.

merve-andre-1
Merve Özgüzel en André Zwart
Recente berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken