TULIPA TIJDLIJN

Tulpenbollen worden rond oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van april tot in juni. Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen en is één van de belangrijkste exportlanden van tulpen en tulpenbollen. De tulp is met zo’n 13.000 hectare het grootste gewas bloembollen dat BKD keurt.

Hieronder staan alle activiteiten met betrekking tot tulpen door BKD of voor BKD door de teler in een jaar in kaart gebracht.

Tulipa
 • Registratie

  15 september t/m 8 januari

  Telers zijn bij wet verplicht hun percelen en partijen bij BKD te registreren en door ons te laten keuren. Voor de tulpen gebeurt dat tussen september en januari.

 • Opplantkeuring

  25 november t/m 15 april

  De tulp opplantmonsters van telers komen in onze monsterkassen (Lisse, Zwaagdijk, Dirkshorn & Creil) tot bloei voor de opplantkeuring. Deze keuring bepaalt voor een belangrijk deel (niet altijd verplicht) de klassering van de bloembollen, maar kan ook een eis zijn vanuit een land waarnaar geëxporteerd wordt. De teler kan de voortgang van de bloei van de monsters volgen via foto's op deze website en kunnen in een aangewezen periode in de kas de eigen monsters bekijken.

 • Aanmelden japan cultivars

  1 januari t/m 15 februari

  Wilt u tulpen telen voor Japan of wilt u tulpen exporteren naar Japan? Voor een quarantaine-vrije invoer naar Japan, moeten cultivars van tulipa vooraf zijn aangemeld bij BKD.

 • Publicatie voorlopige statistieken

  januari t/m maart

  Na de registratie brengt BKD het in Nederland geteelde oppervlakte tulpen (hectare) van het lopende seizoen in kaart. Deze statistieken zijn van belang om te bepalen wat het aanbod van het gewas en cultivars zal zijn. Op de website wordt het totaal aantal hectare gepubliceerd, alleen deze informatie is openbaar. Aangesloten tulpentelers ontvangen ook de cijfers per cultivar.

 • Veldkeuring

  april t/m juni

  De veldkeuring is een verplichte keuring voor alle partijen bloembollen. Tijdens een veldkeuring lopen onze keurmeesters door de bollenvelden van de telers. Zij keuren de gewassen visueel op mogelijke afwijkingen. Bovenin deze pagina vindt u het keuringsschema van tulipa.

 • Inspectieperiode Japanse inspecteurs

  15 april t/m 5 mei

  Voor een quarantaine-vrije invoer naar Japan, worden de cultivars van tulipa die vooraf zijn aangemeld bij BKD te velde geinspecteerd door een Japanse delegatie inspecteurs. Dit gebeurt onder het systeem van Joint Inspection of Monitoring. Partijen moeten voor een Japan-keuring worden aangemeld tijdens de registratie.

 • Bemonstering blad

  mei

  In mei halen onze keurmeesters tulpenblad op bij de teler voor toetsing in ons laboratorium tijdens de tulpenbladcampagne. Voor het behalen van klasse ST moeten de bladeren van partijen tulpen op TBV en TVX getoetst worden.

 • mijnbkd

  Toetsing blad

  mei t/m juni

  Zodra het tulpenblad bij ons laboratorium aankomt, wordt het getoetst op de virussen TBV en TVX. Deze toets is verplicht voor het behalen van klasse ST.

 • Definitieve cultivarlijsten Japan beschikbaar

  mei

  Na de inspectie van de Japanse delegatie inspecteurs, wordt medio mei een lijst van goedgekeurde cultivars voor Japan gepubliceerd op deze website. Alleen tulpen van deze cultivars kunnen quarantaine-vrij naar Japan worden geëxporteerd.

 • Bemonstering bol

  augustus - oktober

  In augustus - oktober halen onze keurmeesters tulpenbollen op bij de teler voor toetsing in ons laboratorium tijdens de tulpenbolcampagne. Voor het behalen van klasse I moeten de bollen van partijen tulpen op TBV en TVX getoetst worden. Ook worden de tulpenbollen voor de opplantkeuring hierbij verzameld.

 • Toetsing bol

  augustus t/m december

  Zodra de tulpenbollen bij ons laboratorium aankomen, worden ze getoetst op de virussen TBV en TVX. Deze toets is verplicht voor het behalen van klasse I.

 • Registratie

  15 september t/m 8 januari

  Telers zijn bij wet verplicht hun percelen en partijen bij BKD te registreren en door ons te laten keuren. Voor de tulpen gebeurt dat tussen september en januari.

Tulipa

Start met typen en druk op enter om te zoeken