keuringen

KEURMEESTER ALBERT

Albert – Keurmeester

“Ik heb een prachtig vak! Dat komt door de afwisseling in gewassen, de bloeiende velden, de diversiteit aan klanten en vragen en de fijne collega’s bij BKD.“

Zie je BKD blauw door de velden lopen, dan kan dit zomaar Albert zijn. In 2013 startte Albert als keurmeester in opleiding. Al snel werd hij keurmeester niveau A en groeide door naar keurmeester niveau B. In 2015 werd Albert rayonkeurmeester in het Noordoosten van Nederland.

“Als de veldkeuringen zich aandienen, dan verdeel ik als rayonkeurmeester het 3.000 hectare tellende rayon onder de keurmeesters, inclusief mijzelf. De klanten in mijn rayon kennen mij goed. Als ze een vraag of een probleem hebben, weten zij mij te vinden.”

Het grootste gedeelte van Albert zijn werk bestaat uit veldkeuringen en het nemen van bol- en grondmonsters. Bij veldkeuringen gaan de keurmeesters het veld in, tellen 1.000 of 100 planten en bepalen daarbinnen het percentage afwijkingen. Dit is verplicht bij alle percelen van alle telers. Klantcontact en -binding is hierin een belangrijk aspect, immers zijn telers afhankelijk van de keuringen van BKD.

“Wij keurmeesters zijn namens BKD het vertrouwde gezicht bij de telers en als keuringsautoriteit is integer handelen en integer zijn de basis. Een goede balans vinden in het contact met de klant is essentieel omdat je onafhankelijk en objectief keurt.”

Albert heeft ook het brevet exportinspecteur voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) behaald. Bij exportinspecties worden op aanvraag van de exporteur de geoogste bollen fytosanitair geïnspecteerd. Een keurmeester moet veel weten van planten, virussen, richtlijnen en landeneisen. BKD heeft daarvoor een goed opleidingstraject en biedt bijscholing aan. De bevlogenheid van keurmeesters is groot.

“Het vak greep mij al jong aan door een snuffelstage bij de NAK en er is nog steeds zoveel te leren. Ik wil niet anders meer!”

albert
albert-werken-bij
line

INSCHRIJVEN VOOR NIEUWSBRIEF

Inschrijven >

Start met typen en druk op enter om te zoeken