Veldkeuring

De veldkeuring is een verplichte keuring voor alle partijen bloembollen. Tijdens een veldkeuring lopen onze keurmeesters door de bollenvelden van de telers. Zij keuren de gewassen visueel op mogelijke afwijkingen, zoals virussen, soortechtheid, quarantaine organismen of dierlijke aantastingen. Hierbij nemen de keurmeesters de bevindingen en de voorlopige klasse uit de eventuele opplantkeuring en laboratorium toetsen mee.

Een veldkeuring is een kwaliteitskeuring en bepaalt voor een deel de klassering van de bloembollen. Afhankelijk van het gewas en de klasse die de teler met de partij wil behalen en de afzetmogelijkheid (export naar derde landen), komen de keurmeesters in het seizoen minimaal één en maximaal drie keer op een perceel om een partij te beoordelen. De keurmeesters slaan de inspectieresultaten op in het keuringssysteem van BKD.

Het keuren en beoordelen van bloembollen vraagt om veel vakkennis en ervaring. De keurmeesters van BKD zijn goed opgeleid en houden hun kennis continu op niveau.

Grondbemonstering

BKD keurmeesters verzorgen ook Aardappelmoeheid (AM)-grondbemonstering te velde, in samenwerking met NAK. De toetsing van het grondmateriaal wordt vervolgens uitgevoerd in het geaccrediteerde laboratorium van NAK. Als BKD de grondbemonstering heeft uitgevoerd, krijgt de teler via BKD een AM-dossiernummer dat gebruikt kan worden bij registratie van de partijen bloembollen die op het perceel geteeld zijn. Klik hier om meer te lezen over AM.

line

INSCHRIJVEN VOOR NIEUWSBRIEF

Inschrijven >

Start met typen en druk op enter om te zoeken