MAATREGELEN KROKUSKNOLAAL

Krokusknolaal

BKD keurt partijen bloembollen van de gewassen soort-crocus en allium op krokusknolaal. In Nederland geldt voor deze nematode een nultolerantie. Voor partijen soort-crocus geldt een verplichte droge keuring op krokusknolaal bij de teler en een verplichte droge keuring voor aflevering.

Wanneer er krokusknolaal wordt geconstateerd, moeten de bollen voor opplant op het eigen bedrijf een bestrijdingsmaatregel ondergaan. Het bedrijf is hiervoor zelf verantwoordelijk.

Het leverbare gedeelte van de partij kan na uitzoeken worden afgeleverd. Deze partij is echter niet meer geschikt voor export naar USA en Canada. Op de leveringsnota moet de opmerking “niet geschikt voor USA/Canada” vermeld worden.

Wanneer een bedrijf zich niet houdt aan de geldende wet- en regelgeving of opgelegde maatregelen na een vondst kan de BKD dit bedrijf sanctioneren, bijvoorbeeld middels het tuchtgerecht. Ook kan een bedrijf bezwaar maken op een keuringsresultaat, vondst of gestelde maatregel. Hier leest u meer over klachten, bezwaren en tuchtgerecht.

line

INSCHRIJVEN VOOR NIEUWSBRIEF

Inschrijven >

Start met typen en druk op enter om te zoeken