KEURMEESTER MARCO
Marco – Keurmeester
Zie je BKD blauw door de velden lopen, dan kan dit zomaar Marco zijn. Marco komt uit een bloembollenfamilie. Als kleinzoon van een grote teler en exporteur van bloembollen, pelde hij op 5 jarige leeftijd al kratjes tulpenbollen met zijn moeder als hij vrij had van school.
Na het afronden van de middelbare tuinbouwschool, startte Marco op de teelt-tak van het bedrijf van zijn familie. Hij zag zichzelf echter niet zijn hele leven op een bollenbedrijf werken en zocht naar meer afwisseling. In 1997 werd hij via zijn oom geïntroduceerd bij BKD. In eerste instantie als assistent keurmeester voor 2 maanden in het voorjaar, maar dat beviel voor beiden kanten zo goed, dat Marco om tafel ging met de hoofdkeurmeesters en uiteindelijk in vaste dienst kwam bij BKD als keurmeester.
“De vrijheid en dat je zelf kan plannen waar je heen gaat, houdt het werk interessant. Er is geen dag hetzelfde. De afwisseling, het contact met mensen en het buiten werken, maakt het werk voor mij ideaal.”
Het grootste gedeelte van Marco zijn werk bestaat uit veldkeuringen en het nemen van blad- en bolmonsters. Op basis van de teeltlocaties in zijn rayon (Wieringermeer) en het aantal keuringen per partij, deelt Marco zijn eigen dagen in. Bij veldkeuringen gaan de keurmeesters het veld in, tellen 1.000 of 100 planten en bepalen daarbinnen het percentage afwijkingen. Dit is verplicht bij alle percelen van alle telers. Klantcontact en -binding is hierin een belangrijk aspect, immers zijn telers afhankelijk van de keuringen van BKD.
“Contact met telers is een groot onderdeel van het werk en dat maakt het werk ook leuk. In dat contact moet je goed weten waar je over praat, eerlijk en duidelijk zijn, ook al is het soms een minder leuke boodschap. Het is belangrijk om die dan op een goede manier en met respect te brengen.”
Marco zijn werkzaamheden zijn door de jaren heen uitgebreid. Hij is een keurmeester in de breedste zin van het woord. Zo reist hij in de zomer vaak af naar het oosten van het land voor het keuren van lelies en neemt hij in de winter grondmonsters voor de toetsing op Aardappelmoeheid (AM).
“Al van jongs af aan heb ik veel met lelies. Naar het keuren van lelies kijk ik dan ook elk jaar weer uit. Het is ook een fijne en relaxte tijd en het keuren doe je vaak met heerlijk weer. Tulpen vind ik ook leuk, die zie je in de bloei.”
Daarnaast is hij inzetbaar voor exportkeuringen voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Bij exportinspecties worden op aanvraag van de exporteur de geoogste bollen fytosanitair geïnspecteerd. Een keurmeester moet veel weten van planten, virussen, richtlijnen en landeneisen. BKD heeft daarvoor een goed opleidingstraject en biedt bijscholing aan. De bevlogenheid van keurmeesters is groot.