Knollen van begonia worden rond april en mei geplant. De bloeiperiode is in de zomer.

Hieronder staat het procesjaar in kaart gebracht, met alle activiteiten van of voor BKD met betrekking tot het telen van begonia.

Begonia knolvormende
 • Planten

  april & juni

  De meeste Dahlia knollen of stekken worden tussen april en half juni geplant.

 • Aanmelden japan cultivars

  mei t/m medio juni

  Wordt er geteeld voor export naar Japan? Voor een quarantaine-vrije invoer naar Japan, moeten cultivars van de volgende zomergewassen vooraf zijn aangemeld bij BKD: Begonia tuberosa, Gladiolus, Hippeastrum en Lilium.

 • Registratie open

  juli & augustus

  Telers zijn bij wet verplicht hun percelen en partijen bij BKD te registreren en door BKD te laten keuren. Voor begonia gebeurt dat tussen 1 juli en 15 augustus. 

 • Veldkeuring

  juli & augustus

  De veldkeuring is een verplichte keuring voor alle partijen bloembollen. Tijdens een veldkeuring keuren de keurmeesters de gewassen visueel op mogelijke afwijkingen. Bovenin deze pagina vindt u het keuringsschema.

 • Publicatie voorlopige statistieken

  juli t/m september

  Na de registratie brengt BKD per gewas het in Nederland geteelde oppervlakte (hectare) van het lopende seizoen in kaart. Deze statistieken zijn van belang om te bepalen wat het aanbod van het gewas en cultivars zal zijn.

 • Definitieve cultivarlijsten Japan beschikbaar

  september

  Na de inspectie van de Japanse delegatie inspecteurs, wordt medio september een lijst van goedgekeurde cultivars voor Japan gepubliceerd op deze website. Alleen bollen van deze cultivars kunnen quarantaine-vrij naar Japan worden geëxporteerd.

 • Certificaat

  september & oktober

  Rond september & oktober ontvangen telers het certificaat van BKD met daarop de behaalde klasse van de partij. Met dit certificaat kan de teler de partij verhandelen.

 • Rooien

  oktober

  De meeste knollen worden rond oktober gerooid.

 • Handelsseizoen

  november t/m april

  De bollen en knollen van begonia, dahlia, Hippeastrum (buitenteelt) en overige bolgewassen zomer worden met name tussen november en april verhandeld. Het seizoen start officieel zodra de nieuwe bollen en knollen de grond uit zijn. Wanneer deze geëxporteerd worden buiten de EU, dan ze geïnspecteerd op de landeneisen van het ontvangende land. Dit gebeurt  door de keurmeester van BKD tijdens een exportkeuring. Een exporteur kan na ontvangst van de partijen eventueel nog een exporttoets laten uitvoeren door het laboratorium, als het land van bestemming dit vereist.

april & junimeijuli & augustusjulijuliseptemberseptemberoktobernovember
Begonia knolvormende

Start met typen en druk op enter om te zoeken