Dahliaknollen worden rond april en mei geplant. De bloeiperiode is in de zomer.

Hieronder staat het procesjaar in kaart gebracht, met alle activiteiten van of voor BKD met betrekking tot het telen van dahlia.

Dahlia
 • Bemonstering knol TSWV

  november & december

  Onze keurmeesters halen dahliaknollen vóór het planten op bij de teler. De knollen worden getoetst op TSWV (Tomatenbronsvlekkenvirus). Dit is nodig voor partijen dahlia die bestemd zijn als oplegknollen en is een toets die hoort bij het keuringsschema voor Klasse I. 

 • Toetsing knol TSWV

  november - januari

  Zodra de knollen bij ons laboratorium aankomen, worden ze getoetst op TSWV (Tomatenbronsvlekkenvirus). Deze toets is nodig voor partijen dahlia die bestemd zijn als oplegknollen en is een toets die hoort bij het keuringsschema voor Klasse I.

 • Planten

  april - juni

  De meeste Dahlia knollen of stekken worden tussen april en half juni geplant.

 • Registratie open

  juni & juli

  Telers zijn bij wet verplicht hun percelen en partijen bij BKD te registreren en door BKD te laten keuren. Voor dahlia gebeurt dat tussen 1 juni en 15 juli.

 • Veldkeuring

  juli & augustus

  De veldkeuring is een verplichte keuring voor alle partijen bloembollen. Tijdens een veldkeuring keuren de keurmeesters de gewassen visueel op mogelijke afwijkingen. Bovenin deze pagina vindt u het keuringsschema.

 • Publicatie voorlopige statistieken

  juli t/m september

  Na de registratie brengt BKD per gewas het in Nederland geteelde oppervlakte (hectare) van het lopende seizoen in kaart. Deze statistieken zijn van belang om te bepalen wat het aanbod van het gewas en cultivars zal zijn.

 • Certificaat

  september & oktober

  Rond september & oktober ontvangen telers het certificaat van BKD met daarop de behaalde klasse van de partij. Met dit certificaat kan de teler de partij verhandelen.

 • Rooien

  november & december

  Het meeste wordt rond november & december gerooid.

 • Handelsseizoen

  november t/m april

  De bollen en knollen van begonia, dahlia, Hippeastrum (buitenteelt) en overige bolgewassen zomer worden met name tussen november en april verhandeld. Het seizoen start officieel zodra de nieuwe bollen en knollen de grond uit zijn. Wanneer deze geëxporteerd worden buiten de EU, dan ze geïnspecteerd op de landeneisen van het ontvangende land. Dit gebeurt  door de keurmeester van BKD tijdens een exportkeuring. Een exporteur kan na ontvangst van de partijen eventueel nog een exporttoets laten uitvoeren door het laboratorium, als het land van bestemming dit vereist.

 • Bemonstering knol PSTVd

  november t/m april

  Nieuw-Zeeland eist dat Dahlia bij binnenkomst aantoonbaar vrij is van PSTVd. Daarom moet de exporteur de knollen laten toetsen op PSTVd, voordat ze naar het land verhandeld kunnen worden. Dit kan vanaf het moment dat de knollen uit de grond komen. Nadat de exporteur de toets heeft aangevraagd, bemonstert de keurmeester bij het exportbedrijf 40 of 60 droog bewaarde knollen per partij.

 • Toetsing knol PSTVd

  november t/m april

  Nadat de knollen binnen komen in ons laboratorium, worden ze getoetst op PSTVd. Nieuw-Zeeland eist dat Dahlia bij binnenkomst aantoonbaar vrij is van PSTVd. Daarom moet de exporteur de knollen laten toetsen op PSTVd, voordat ze naar het land verhandeld kunnen worden. 

novembernovember - januariapril - junijuni & julijulijuliseptembernovembernovembernovembernovember
Dahlia

Start met typen en druk op enter om te zoeken