Bloembollen van gladiolen worden rond april en mei geplant. De bloeiperiode is in de zomer.

Hieronder staat het procesjaar in kaart gebracht, met alle activiteiten van of voor BKD met betrekking tot het telen van gladiolen.

Gladiolus
 • Bemonstering gladiool

  december t/m april

  Onze keurmeesters halen de knollen van partijen gladiool voor het planten op bij de teler voor de opplantkeuring. Die is nodig voor het behalen van klasse I. Ook worden hierbij de gladiolenknollen verzameld voor een plantgoedtoets. Deze is nodig om de partij na de oogst naar een aantal derde landen te kunnen exporteren (zoals China, Zuid-Korea en Taiwan).

 • mijnbkd

  Toetsing gladiool

  december t/m april

  Zodra de gladiolen knollen bij ons laboratorium aankomen, worden ze getoetst op ArMV. Deze toets is verplicht voor export naar een aantal derde landen (zoals China, Zuid-Korea en Taiwan).

 • Planten

  april & mei

  De meeste gladiolen knollen worden rond april en mei geplant.

 • Registratie open

  15 april t/m 15 juni

  Telers zijn bij wet verplicht hun percelen en partijen bij BKD te registreren en door BKD te laten keuren. Voor gladiool en overige bolgewassen zomer gebeurt dat tussen april en juni.

 • Opplantkeuring

  april t/m oktober

  De opplantmonsters van telers komen in onze monstertuin of -kas(Lisse) tot bloei voor de opplantkeuring. Een opplantkeuring is nodig om voor Soort-Crocus, Gladiolus, Iris hollandica en Tulipa klasse I te behalen. De opplantkeuring kan ook een eis zijn vanuit een land waarnaar geëxporteerd wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor Canna (Overige bolgewassen zomer) bestemd voor de VS en Canada. De voortgang van de bloei van de monsters kan gevolgd worden op deze website.

 • Aanmelden japan cultivars

  mei t/m medio juni

  Wordt er geteeld voor export naar Japan? Voor een quarantaine-vrije invoer naar Japan, moeten cultivars van de volgende zomergewassen vooraf zijn aangemeld bij BKD: Begonia tuberosa, Gladiolus, Hippeastrum en Lilium.

 • Veldkeuring

  juli & augustus

  De veldkeuring is een verplichte keuring voor alle partijen bloembollen. Tijdens een veldkeuring keuren de keurmeesters de gewassen visueel op mogelijke afwijkingen. Bovenin deze pagina vindt u het keuringsschema.

 • Publicatie voorlopige statistieken

  juli t/m september

  Na de registratie brengt BKD per gewas het in Nederland geteelde oppervlakte (hectare) van het lopende seizoen in kaart. Deze statistieken zijn van belang om te bepalen wat het aanbod van het gewas en cultivars zal zijn.

 • Inspectieperiode Japanse inspecteurs

  augustus

  Voor een quarantaine-vrije invoer naar Japan, worden de nieuwe cultivars die vooraf zijn aangemeld bij BKD te velde geïnspecteerd door een Japanse delegatie inspecteurs. Dit gebeurt onder het systeem van Joint Inspection (en bij sommige gewassen Monitoring). Partijen die voor het eerst naar Japan gaan, moeten voor een Japan-keuring worden aangemeld tijdens de registratie.

 • Definitieve cultivarlijsten Japan beschikbaar

  september

  Na de inspectie van de Japanse delegatie inspecteurs, wordt medio september een lijst van goedgekeurde cultivars voor Japan gepubliceerd op deze website. Alleen bollen van deze cultivars kunnen quarantaine-vrij naar Japan worden geëxporteerd.

 • Certificaat

  september & oktober

  Rond september & oktober ontvangen telers het certificaat van BKD met daarop de behaalde klasse van de partij. Met dit certificaat kan de teler de partij verhandelen.

 • Rooien

  november & december

  Het meeste wordt rond november & december gerooid.

 • Handelsseizoen

  hele jaar (meestal vanaf november)

  De bollen van lelie, gladiool, zantedeschia en hippeastrum worden het hele jaar door verhandeld. Het seizoen start officieel zodra de nieuwe bollen de grond uit zijn in november (of anders bij kasteelt). Wanneer deze geëxporteerd worden buiten de EU, dan worden de bollen geïnspecteerd op de landeneisen van het ontvangende land. Dit gebeurt  door de keurmeester van BKD tijdens een exportkeuring. Een exporteur kan na ontvangst van de bollen eventueel nog een exporttoets laten uitvoeren door het laboratorium, als het land van bestemming dit vereist.

december t/m aprildecember t/m aprilapril & meiaprilaprilmeijulijuliaugustusseptemberseptembernovemberhele jaar
Gladiolus

Start met typen en druk op enter om te zoeken