Bloembollen van lelie worden rond maart en april geplant. De bloeiperiode is in de zomer.

Hieronder staat het procesjaar in kaart gebracht, met alle activiteiten van of voor BKD met betrekking tot het telen van lelie.

Lilium
 • Bemonstering lelie plantgoed

  december t/m april

  Onze keurmeesters halen het plantgoed van partijen lelie vóór het planten op bij de teler voor een plantgoedtoets. De bollen worden getoetst op ArMV en SLRSV. Dit is nodig om de partij na de oogst naar naar China te kunnen exporteren. De toets laat zien dat er, voorafgaand aan het planten, geen ArMV en SLRSV is aangetoond in de partij(en). Alleen als de teler teelt voor dde bestemming China, vraagt hij/zij deze toets aan en wordt het plantgoed bemonsterd. LET OP! Is een partij positief getoetst op ArMV, dan is deze (automatisch) ook ongeschikt voor Zuid-Korea en Taiwan.

 • mijnbkd

  Toetsing lelie plantgoed

  december t/m april

  Zodra het plantgoed (schubben) bij ons laboratorium aankomt, wordt het getoetst op de virussen ArMV en SLRSV. Deze toets is verplicht voor export naar China. De uitslag kan ook effect hebben op de export naar Zuid-Korea en Taiwan. Sommige cultivars worden altijd met PCR getoetst, in plaats van met ELISA (zie het overzicht bovenaan deze pagina).

 • Planten

  maart & mei

  Het meeste uitgangsmateriaal van lelie wordt tussen maart en mei geplant

 • Registratie open

  1 april t/m 15 mei

  Telers zijn bij wet verplicht hun percelen en partijen bij BKD te registreren en door BKD te laten keuren. Voor lelie gebeurt dat tussen april en mei. Schubbenteelt kan een maand langer geregistreerd worden, tot en met 15 juni.

 • Aanmelden japan cultivars

  mei t/m medio juni

  Wordt er geteeld voor export naar Japan? Voor een quarantaine-vrije invoer naar Japan, moeten cultivars van de volgende zomergewassen vooraf zijn aangemeld bij BKD: Begonia tuberosa, Gladiolus, Hippeastrum en Lilium.

 • Veldkeuring

  juli & augustus

  De veldkeuring is een verplichte keuring voor alle partijen bloembollen. Tijdens een veldkeuring keuren de keurmeesters de gewassen visueel op mogelijke afwijkingen. Bovenin deze pagina vindt u het keuringsschema.

 • Publicatie voorlopige statistieken

  juli t/m september

  Na de registratie brengt BKD per gewas het in Nederland geteelde oppervlakte (hectare) van het lopende seizoen in kaart. Deze statistieken zijn van belang om te bepalen wat het aanbod van het gewas en cultivars zal zijn.

 • Bemonstering blad leliebladcampagne

  juli t/m september

  Tussen juli en september halen onze keurmeesters lelieblad op bij de teler voor toetsing in ons laboratorium tijdens de leliebladcampagne. Het bladmonster moet worden getoetst op PlAMV, LMoV en LSV om een definitieve klasse te bepalen. Daarnaast wordt met de uitslag bepaald of het plantgoed het volgende jaar weer mag worden opgeplant. Ook moeten sommige lelie cultivars verplicht op TVX getoetst worden (zie het overzicht bovenaan deze pagina).

 • Inspectieperiode Japanse inspecteurs

  augustus

  Voor een quarantaine-vrije invoer naar Japan, worden de nieuwe cultivars die vooraf zijn aangemeld bij BKD te velde geïnspecteerd door een Japanse delegatie inspecteurs. Dit gebeurt onder het systeem van Joint Inspection (en bij sommige gewassen Monitoring). Partijen die voor het eerst naar Japan gaan, moeten voor een Japan-keuring worden aangemeld tijdens de registratie.

 • Toetsing leliebladcampagne

  augustus t/m september

  Zodra het lelieblad bij ons laboratorium aankomt, wordt het getoetst op PlAMV, LMoV en LSV. Deze toets is verplicht voor de klassering van bepaalde lelie cultivars.

 • Definitieve cultivarlijsten Japan beschikbaar

  september

  Na de inspectie van de Japanse delegatie inspecteurs, wordt medio september een lijst van goedgekeurde cultivars voor Japan gepubliceerd op deze website. Alleen bollen van deze cultivars kunnen quarantaine-vrij naar Japan worden geëxporteerd.

 • Certificaat

  september & oktober

  Rond september & oktober ontvangen telers het certificaat van BKD met daarop de behaalde klasse van de partij. Met dit certificaat kan de teler de partij verhandelen.

 • Rooien

  november & december

  Het meeste wordt rond november & december gerooid.

 • Handelsseizoen

  hele jaar (meestal vanaf november)

  De bollen van lelie, gladiool, zantedeschia en hippeastrum worden het hele jaar door verhandeld. Het seizoen start officieel zodra de nieuwe bollen de grond uit zijn in november (of anders bij kasteelt). Wanneer deze geëxporteerd worden buiten de EU, dan worden de bollen geïnspecteerd op de landeneisen van het ontvangende land. Dit gebeurt  door de keurmeester van BKD tijdens een exportkeuring. Een exporteur kan na ontvangst van de bollen eventueel nog een exporttoets laten uitvoeren door het laboratorium, als het land van bestemming dit vereist.

december t/m aprildecember t/m aprilmaartaprilmeijulijulijuliaugustusaugustusseptemberseptembernovemberhele jaar
Lilium

Start met typen en druk op enter om te zoeken