Tulpenbollen worden rond oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van april tot in juni. Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen en is één van de belangrijkste exportlanden van tulpen en tulpenbollen. De tulp is met zo’n 13.000 hectare het grootste gewas bloembollen dat BKD keurt.

Hieronder staat het procesjaar in kaart gebracht, met alle activiteiten van of voor BKD met betrekking tot het telen van tulpen.

Tulipa
 • Bemonstering bol tulpenbolcampagne

  augustus t/m oktober

  Tussen augustus en oktober halen onze keurmeesters tulpenbollen op bij de teler voor toetsing in ons laboratorium tijdens de tulpenbolcampagne. Wanneer een teler klasse I met de partij wilt behalen, moeten aangewezen (ELISA) cultivars tulp voor de teelt op TBV en TVX getoetst worden (zie het overzicht bovenaan deze pagina). Ook worden hierbij de tulpenbollen verzameld voor een eventuele plantgoedtoets ten behoeve van export (als het land van bestemming dit vereist) en voor de opplantkeuring.

 • Toetsing tulpenbolcampagne

  medio september t/m december

  Zodra de tulpenbollen van ELISA cultivars bij ons laboratorium aankomen, worden ze getoetst op de virussen TBV en TVX. Deze toets is verplicht voor het behalen van klasse I.

 • Registratie open

  september t/m januari

  Telers zijn bij wet verplicht hun percelen en partijen bij BKD te registreren en door BKD te laten keuren. Voor de voorjaarsbloeiende gewassen gebeurt dat tussen september en januari. Dit zijn Allium, Chionodoxa, Hyacinthoides, Hyacinthus, Iris Hollandica, Muscari, Narcissus, Nectaroscordum, Niet Hollandse Bolvormige Iris, Puschkinia, Scilla, Crocus en Tulipa.

 • Planten

  oktober & november

  De meeste bollen van voorjaarsbloeiende gewassen worden rond oktober en november geplant.

 • Opplantkeuring

  november t/m april

  De opplantmonsters van telers komen in onze monsterkassen (Lisse, Zwaagdijk, Dirkshorn & Creil) tot bloei voor de opplantkeuring. Een opplantkeuring is nodig om voor Soort-Crocus, Gladiolus, Iris hollandica en Tulipa klasse I te behalen. De opplantkeuring kan ook een eis zijn vanuit een land waarnaar geëxporteerd wordt. De voortgang van de bloei van de monsters kan gevolgd worden op deze website. 

 • Publicatie voorlopige statistieken

  januari t/m maart

  Na de registratie brengt BKD per gewas het in Nederland geteelde oppervlakte (hectare) van het lopende seizoen in kaart. Deze statistieken zijn van belang om te bepalen wat het aanbod van het gewas en cultivars zal zijn.

 • Aanmelden japan cultivars

  januari t/m medio februari

  Wordt er geteeld voor export naar Japan? Voor een quarantaine-vrije invoer naar Japan, moeten cultivars van de volgende voorjaarsgewassen vooraf zijn aangemeld bij BKD: Allium, Soort-Crocus, Hyacinthus, Iris hollandica, Niet-Hollandse bolvormende Iris, Tulipa.

 • Veldkeuring

  maart t/m juni

  De veldkeuring is een verplichte keuring voor alle partijen bloembollen. Tijdens een veldkeuring keuren de keurmeesters de gewassen visueel op mogelijke afwijkingen. Bovenin deze pagina vindt u het keuringsschema.

 • Inspectieperiode Japanse inspecteurs

  medio april t/m begin mei

  Voor een quarantaine-vrije invoer naar Japan, worden de cultivars die vooraf zijn aangemeld bij BKD te velde geïnspecteerd door een Japanse delegatie inspecteurs. Dit gebeurt onder het systeem van Joint Inspection of Monitoring. Partijen moeten voor een Japan-keuring worden aangemeld tijdens de registratie.

 • Bemonstering blad tulpenbladcampagne

  mei

  In mei halen onze keurmeesters tulpenblad op bij de teler voor toetsing in ons laboratorium tijdens de tulpenbladcampagne. Voor het behalen van klasse ST moet het blad van aangewezen (ELISA) cultivars tulp tijdens de teelt op TBV en TVX getoetst worden (zie het overzicht bovenaan deze pagina).

 • mijnbkd

  Toetsing tulpenbladcampagne

  mei & juni

  Zodra het tulpenblad van ELISA cultivars bij ons laboratorium aankomt, wordt het getoetst op de virussen TBV en TVX. Deze toets is verplicht voor het behalen van klasse ST.

 • Definitieve cultivarlijsten Japan beschikbaar

  mei

  Na de inspectie van de Japanse delegatie inspecteurs, wordt medio mei een lijst van goedgekeurde cultivars voor Japan gepubliceerd op deze website. Alleen bollen van deze cultivars kunnen quarantaine-vrij naar Japan worden geëxporteerd.

 • Rooien

  juni

  De meeste bollen worden rond juni gerooid.

 • Certificaat

  juni

  In juni ontvangen telers het certificaat van BKD met daarop de behaalde klasse van de partij. Met dit certificaat kan de teler de partij verhandelen.

 • Handelsseizoen

  juli t/m maart

  Vanaf juli worden de bollen van voorjaarsbloeiende gewassen verhandeld. Wanneer deze geëxporteerd worden buiten de EU, dan worden de bollen geïnspecteerd op de landeneisen van het ontvangende land. Dit gebeurt  door de keurmeester van BKD tijdens een exportkeuring. Een exporteur kan na ontvangst van de bollen eventueel nog een exporttoets laten uitvoeren door het laboratorium, als het land van bestemming dit vereist.

augustusseptemberseptemberoktober & novembernovemberjanuarijanuari & februarimaartaprilmeimeimeijunijunijuli
Tulipa

Start met typen en druk op enter om te zoeken