BKD VIERT 100 JAAR EN ONTVANGT REUZENBOL

 In BKD, Highlight

BKD viert 100 jaar en ontvangt Reuzenbol

Woensdag 21 juni vierde BKD haar jubileum: al 100 jaar bloembollen keuren! De viering bestond uit rondleidingen door het laboratorium, een feestelijk programma met sprekers en video’s, een borrel en aansluitend voor het personeel een diner en feest. Ter ere van het 100-jarig bestaan mocht BKD ook een Reuzenbol in ontvangst nemen.

100 jaar BKD festiviteiten

In de ochtend en het begin van de middag was het laboratorium voor het eerst sinds de opening in 2020 open voor bezoekers. Vanwege corona kon BKD het laboratorium niet eerder feestelijk openen of openstellen voor publiek. Het jubileum was een mooie gelegenheid om alsnog aan geïnteresseerden het nieuwe laboratorium te laten zien en uitleg te geven over de lab processen bij BKD.

Tijdens het feestelijke programma kregen verschillende sprekers het woord. Kees van Ast, voorzitter van het bestuur van BKD, schetste het kader waarin BKD opereert en vertelde waarom hij al 22 jaar met plezier het bestuur voorzit. Evelyn Geurtsen, directeur bestuurlijke & politieke zaken ministerie LNV, vertelde meer over samenwerking en hoe BKD haar wettelijke taken uitvoert. Burgemeester van Lisse, Lies Spruit, vertelde over het belang van en verbinding tussen BKD en de regio. Teler Maarten Ooijevaar en exporteur John Boot gaven ieder een inkijkje in wat BKD voor hun vak en werkzaamheden betekent. De omlijsting werd verzorgd voor Bert Pinxterhuis, directeur van BKD.

Reuzenbol

De Reuzenbol ‘Bloembollenkeuringsdienst’ werd na het feestelijke programma onthuld door Kees van Ast. De bol staat in de voortuin van BKD aan de Zwartelaan in Lisse en is aan BKD geschonken door de personeelsvereniging, BQS, Royal Anthos, KAVB, CNB, Hobaho en IGH. De Reuzenbol vertelt het verhaal van BKD, met afbeeldingen van veldkeuringen, opplantkeuringen en laboratoriumonderzoek. Ook is er een afbeelding die symbool staat voor de rol die BKD met haar inspecties heeft in de im- en export van bloembollen.

Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio. De bol bij BKD is geschilderd door Lisette Hogewoning. Reuzenbollen zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek. De (tulpen)bollen zijn 1.85 meter hoog en hebben een omtrek van 6 meter. Alle bollen samen vormen een fietsroute van uiteindelijk 125 km.

Van links naar rechts: Coby Venema, Jan van Vliet, Wil Brouwer, Lisette Hogewoning, Bert Pinxterhuis, Kees van Ast.
Recente berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken