EXPORTCERTIFICAAT VERPLICHT VIA E-CERTNL

 In BKD, export, ketenregister

Exportcertificaat verplicht via e-CertNL

Met ingang van 1 juli 2019 waarmerkt BKD voor de landen China, Japan, Taiwan, Colombia en Peru alleen exportcertificaten die via e-CertNL zijn aangevraagd. Dit is een stap op weg naar volledig elektronisch certificeren en het digitaal uitwisselen van het fytosanitair certificaat.

Voor het aanvragen van exportcertificaten die via e-CertNL kunnen exporteurs gebruik maken van de volgende werkwijzen:

 1. Aansluiting op Ketenregister full via eigen software (webservices);
 2. Indien de webservices (nog) niet in gebruik zijn, dan kunnen de aanvragen voor fyto documenten via internet (webschermen) verlopen;
 3. Is dit (nog) niet mogelijk bij uw bedrijf, dan kunt u gebruik maken van Ketenregister service van de BKD en mogelijk in de toekomst ook van administratieve diensten van andere partijen. Aansluiting op Ketenregister is via deze werkwijze niet noodzakelijk.

Wanneer Ketenregister full al wordt gebruikt, dan verandert er voor de exporteur niets aan de werkwijze.

Vraag & antwoord:

Wat is e-CertNL?

E-CertNL is het in Nederland gebruikte elektronische systeem dat de aanvraag en afgifte van exportcertificaten van alle agrarische producten regelt. E-CertNL is voor vrijwel alle agrarische producten ingeregeld.

De basis voor het afgeven van een exportcertificaat is de combinatie van een bepaald product dat naar een bepaald land gaat. Per land-productcombinatie bevat e-CertNL:

 • De eisen waaraan voldaan moet zijn om het certificaat te kunnen afgeven,
 • De zekerheden waarmee aangetoond wordt dat een eis is gedekt (landverklaringen, kwaliteitssystemen, inspecties),
 •  Het model van het af te geven document.

Steeds meer landen streven naar volledig elektronisch dataverkeer.

Waarom wordt e-CertNL verplicht?

Het besluit om verplicht via e-CertNL te certificeren voor de genoemde landen, is genomen door Anthos en de BKD op verzoek van de NVWA. Het gebruik van Ketenregister full is een tussenstap op weg naar volledig elektronisch certificeren en het digitaal uitwisselen van het fytosanitair certificaat. De waarmerkinspectie (het waarmerken van het fytosanitaire certificaat door de keurmeester) komt in de toekomst te vervallen voor landen die het certificaat digitaal accepteren. De genoemde landen hebben al aangegeven hier interesse in te hebben.

Geldt het verplicht certificeren via e-CertNL voor mij?

Exporteert u bloembollen naar China, Japan, Taiwan, Colombia en/of Peru, dan geldt deze verplichting voor u. Voor zendingen naar overige bestemmingen kunt u voorlopig nog via de huidige werkwijze een certificaat aanvragen.

Per wanneer moet ik over zijn op e-CertNL?

Vanaf 1 juli moeten certificaten voor de bestemmingen China, Japan, Taiwan, Colombia en Peru via e-CertNL aangevraagd worden.

Hoe verkrijg ik een exportcertificaat via e-CertNL?

Dit hangt af van de door u gekozen werkwijze. Een exportcertificaat via e-CertNL, vraagt u aan via Ketenregister full (webservices of webschermen) of verkrijgt u via een administratieve dienst. Op dit moment kunt u gebruik maken van Ketenregister service van de BKD en mogelijk in de toekomst ook van administratieve diensten van andere partijen.

Bent u aangesloten op Ketenregister full?

 • Via uw eigen systeem kunt u bij e-CertNL een fyto document aanvragen;
 • Via de webschermen doet u dit in het menu onder ‘Handelaar (KR full)’; Invoeren export zending.

In beide gevallen kunt u kiezen om uw fyto document ‘lokaal’ (op uw eigen locatie) uit te printen of ‘centraal’ (op kantoor BKD). Bij de keuze voor ‘centraal’ hoeft u geen waarmerkinspectie meer aan te vragen. Hier leest u meer over centraal waarmerken.

Niet aangesloten op Ketenregister full?

 • Gebruik een administratieve dienst, zoals Ketenregister service van BKD om uw exportcertificaat via e-CertNL aan te vragen.

Tips om startklaar te zijn voor het aanvragen van exportcertificaten via e-CertNL:

 1. Oefen in de testomgeving. Hier kunnen gebruikers van Ketenregister alles uitproberen zonder dat dit gevolgen heeft voor de administratie. Dit voorkomt dat u geconfronteerd wordt met vragen op het moment dat uw zending al klaar staat. Na uw aanmelding krijgt u toegang tot de testomgeving. Neem hiervoor contact op via KR@bkd.eu
 2. Gebruikt u de webschermen? Kijk hier voor de uitgebreide handleidingen
 3. Gaat u niet aansluiten op Ketenregister? U kunt gebruik maken van de administratieve dienst Ketenregister service. Hier leest u er meer over. Houd rekening met een doorlooptijd van minimaal 5 werkdagen.
 4. Bel of mail de BKD wanneer u twijfelt, iets niet helemaal duidelijk is of u feedback nodig heeft, wij denken graag met u mee!

Wij beogen u hier beknopt en overzichtelijk de meest noodzakelijke informatie te verschaffen en hebben getracht één en ander zeer zorgvuldig na te gaan om fouten te vermijden. Niettemin kan er vanwege wijzigingen of anderszins sprake zijn van onvolkomenheden. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze informatie. U kunt bij twijfel of eventuele andere vragen omtrent dit onderwerp uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Recente berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken