DIGITAAL ZIEKZOEKEN

 In BKD

Digitaal ziekzoeken

Een betere kwaliteit bloembollen vinden we als BKD belangrijk. In de PPS (Publiek-Private Samenwerking) Bollenrevolutie 4.0 werken we daarom mee aan het realiseren van een machine die ziektebeelden op kan sporen in het bollenveld (een ziekzoek robot). Hiermee kunnen in de toekomst zieke planten in een veld makkelijk opgespoord worden. Het project combineert precisielandbouw met technologische ontwikkelingen op het gebied van vision, robotica, kunstmatige intelligentie en big data.

Onderzoek

BKD neemt deel aan en investeert in onderzoek dat haar primaire taken (keuren en toetsen) ondersteunt. De ontwikkelde kennis en de grote verzameling virusbeelden die uit het onderzoeksprogramma Bollenrevolutie 4.0 komen, zijn uit dit oogpunt waardevol voor BKD. Zij kunnen bijdragen aan het verbeteren van de keuringen. De beelden kunnen in de toekomst bijvoorbeeld de basis vormen voor een te ontwikkelen app, waarmee keurmeesters tijdens een veldkeuring snel na kunnen gaan of een specifiek beeld hoort bij een virus.

Bollenrevolutie 4.0

Op dit moment wordt de computer op basis van de bevindingen van de BKD-keurmeesters getraind in het herkennen van ziektebeelden. De afgelopen weken is met een groot aantal camera’s wekelijks opnames gemaakt om een automatisch systeem te kunnen maken om de virus in tulpen te herkennen. Op dit moment gaat het om TBV en TVX. De opnames worden de komende weken geanalyseerd om de software zo aan te passen dat de herkenning van virus steeds nauwkeuriger wordt.

In deze video ziet u meer over het project Bollenrevolutie 4.0:

Bollenrevolutie 4.0 is een vierjarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. De uitvoering van deze Publiek-Private Samenwerking ligt bij een consortium van zeven partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Cremer Speciaalmachines B.V., Machinefabriek Steketee B.V., Agrisim B.V., BKD. Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en Rabobank Bollenstreek dragen vanuit hun Innovatiefondsen bij aan de financiering. Een korte toelichting over deze PPS vindt u op deze website.

Recente berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken