BKD STAPT OVER OP GEVRIESDROOGDE POSITIEVE CONTROLE

 In laboratorium

Laboratorium BKD stapt over op gevriesdroogde positieve controle

Jaarlijks doet BKD duizenden toetsen in haar laboratorium. In 2018 waren dit er bijvoorbeeld 33.000, waarvan 87% via ELISA en 13% via PCR. In onze reportage over de leliebladcampagne, kon u lezen hoe wij de ruim 10.000 zakken leliebladeren vanuit heel Nederland jaarlijks toetsen op virus. Kwaliteit staat bij BKD hoog in het vaandel. Het continu evalueren van onze toets methoden en het door ontwikkelen van toetsen zijn daarom een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden in ons laboratorium.

Positieve controle

Bij elke toets die in het BKD laboratorium via ELISA of PCR gedaan wordt, wordt gebruik gemaakt van een positieve controle. Tijdens elke toets wordt één vakje per testplaat gevuld met materiaal dat het virus bevat waarop wordt getoetst, dit is de positieve controle. Dit vakje reageert altijd positief.  Hieraan is te zien dat het virus inderdaad gedetecteerd wordt met de toets en het proces goed verloopt.

Ontwikkeling

Na een onderzoeks- en testperiode stapt BKD in haar laboratorium nu over op het gebruik van gevriesdroogde positieve controle. Het materiaal voor de positieve controle, was tot nu toe materiaal in sap-vorm. In het project “positieve controles” is door het Research & Development team van BKD de vervaardiging van dit materiaal onder de loep genomen. Efficiëntie in vervaardiging en opslag en duurzaamheid van het materiaal, waren hiervoor belangrijke uitgangspunten.

Vriesdrogen

Tijdens het project is het gebruik van een vriesdroger een goede uitkomst gebleken. De vriesdroger onttrekt vocht uit zeer fijn gemalen bladmonsters, waardoor het materiaal gedroogd wordt. Dit gevriesdroogde materiaal is zeer compact en daardoor makkelijker op te slaan. Daarnaast blijft het materiaal stabieler en kan het daardoor lang bewaard worden in de vriezer. Een kleine hoeveelheid materiaal kan verwerkt worden tot een grote hoeveelheid vloeibare positieve controle (door het materiaal te mengen met buffer). Meer materiaal dat langer houdbaar is, maakt het proces van toetsen minder kwetsbaar. De gevriesdroogde positieve controle brengt dus grote voordelen met zich mee. Hiermee kan BKD efficiënter werken en de kwaliteit van de toetsen borgen.

Gebruik nieuw materiaal

Er is momenteel met behulp van de vriesdroger, voor de meest voorkomende virussen in tulp en lelie, een voorraad positieve controle vervaardigd. Het nieuwe materiaal wordt nu stapsgewijs geïntroduceerd en vervangt het oude materiaal wanneer dat op is. Het eerste gebruik zal zijn tijdens de ELISA toetsen van de voorjaarsgewassen.

Recente berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken