UITBREIDING LANDEN EXPORTCERTIFICAAT VERPLICHT VIA E-CERTNL

 In export, ketenregister

Uitbreiding landen exportcertificaat verplicht via e-CertNL

Met ingang van 1 juli 2021 waarmerkt BKD voor de onderstaande tien landen alleen exportcertificaten die bij e-CertNL via Ketenregister zijn aangevraagd. Dit is een stap op weg naar volledig elektronisch certificeren en het digitaal uitwisselen van het fytosanitair certificaat. Voor de landen China, Japan, Taiwan, Colombia en Peru geldt deze verplichting al sinds 1 juli 2019.

Australië
Bolivia
Chili
Costa Rica
Ecuador

Israël
Mexico
Nieuw-Zeeland
Vietnam
Zuid-Korea

Mogelijke werkwijzen

Voor het aanvragen van exportcertificaten die via e-CertNL kunnen exporteurs gebruik maken van de volgende werkwijzen:

 1. Aansluiting op Ketenregister full via eigen software (webservices);
 2. Indien de webservices (nog) niet in gebruik zijn, dan kunnen de aanvragen voor fyto documenten via internet (webschermen) verlopen;
 3. Is dit (nog) niet mogelijk bij uw bedrijf, dan kunt u gebruik maken van Ketenregister service van de BKD of administratieve diensten van andere partijen. Aansluiting op Ketenregister is via deze werkwijze niet noodzakelijk.

Wanneer Ketenregister full al wordt gebruikt, dan verandert er voor de exporteur niets aan de werkwijze.

Vraag & antwoord:

Wat is e-CertNL?

E-CertNL is het in Nederland gebruikte elektronische systeem dat de aanvraag en afgifte van exportcertificaten van alle agrarische producten regelt. E-CertNL is voor vrijwel alle agrarische producten ingeregeld.

De basis voor het afgeven van een exportcertificaat is de combinatie van een bepaald product dat naar een bepaald land gaat. Per land-productcombinatie bevat e-CertNL:

 • De eisen waaraan voldaan moet zijn om het certificaat te kunnen afgeven,
 • De zekerheden waarmee aangetoond wordt dat een eis is gedekt (landverklaringen, kwaliteitssystemen, inspecties),
 • Het model van het af te geven document.
Waarom wordt e-CertNL verplicht?

Steeds meer landen streven naar volledig elektronische gegevensuitwisseling. Er zijn landen  waar deze ontwikkeling de komende periode in een versnelling lijkt te gaan komen.

Daarom heeft BKD in afstemming met Anthos besloten de verplichting uit te breiden met tien landen. Het gebruik van e-CertNL via Ketenregister is een tussenstap op weg naar volledig elektronisch certificeren en het digitaal uitwisselen van het fytosanitair certificaat. De waarmerkinspectie (het waarmerken van het fysieke fytosanitaire certificaat door de keurmeester) kan in de toekomst hierdoor mogelijk komen te vervallen voor landen die het certificaat digitaal accepteren.

Geldt het verplicht certificeren via e-CertNL voor mij?

Exporteert u bloembollen naar één van onderstaande landen, dan geldt deze verplichting voor u. Voor zendingen naar overige bestemmingen kunt u voorlopig nog via de huidige werkwijze een certificaat aanvragen.

Australië Costa Rica Nieuw-Zeeland
Bolivia Ecuador Peru
Chili Israël Taiwan
China Japan Vietnam
Colombia Mexico Zuid-Korea
Per wanneer moet ik over zijn op e-CertNL?

Vanaf 1 juli 2021 moeten certificaten voor de tien nieuwe bestemmingen bij e-CertNL aangevraagd worden. Voor China, Japan, Taiwan, Colombia en Peru geldt deze verplichting al sinds 1 juli 2019.

Hoe verkrijg ik een exportcertificaat via e-CertNL?

In de bloembollensector vraagt u een fytosanitair certificaat bij e-CertNL altijd aan via Ketenregister. Het gebruik van Ketenregister hangt af van de door u gekozen werkwijze. U kunt op Ketenregister aansluiten via webservices of webschermen. Zonder aansluiting kunt u gebruik maken van Ketenregister service van de BKD of een administratieve dienst van een andere partij.

Bent u aangesloten op Ketenregister full?

 • Via uw eigen systeem kunt u bij e-CertNL een fyto document aanvragen
 • Via de webschermen doet u dit in het menu onder ‘Handelaar (KR full)’; Invoeren export zending

In beide gevallen kunt u kiezen om uw fyto document ‘lokaal’ (op uw eigen locatie) uit te printen of ‘centraal’ (op kantoor BKD). Bij de keuze voor ‘centraal’ hoeft u geen waarmerkinspectie meer aan te vragen. Hier leest u meer over centraal waarmerken.

Niet aangesloten op Ketenregister full?

 • Gebruik een administratieve dienst, zoals Ketenregister service van BKD om uw exportcertificaat via e-CertNL aan te vragen.

Tips om startklaar te zijn voor het aanvragen van exportcertificaten via e-CertNL:

 1. Oefen in de testomgeving. Hier kunnen gebruikers van Ketenregister alles uitproberen zonder dat dit gevolgen heeft voor de administratie. Dit voorkomt dat u geconfronteerd wordt met vragen op het moment dat uw zending al klaar staat. Klik hier om naar de testomgeving te gaan.
 2. Gebruikt u de webschermen? Kijk hier voor de uitgebreide handleidingen
 3. Gaat u niet aansluiten op Ketenregister? U kunt gebruik maken van de administratieve dienst Ketenregister service. Hier leest u er meer over. Houd rekening met een doorlooptijd van minimaal 5 werkdagen.
 4. Bel of mail de BKD wanneer u twijfelt, iets niet helemaal duidelijk is of u feedback nodig heeft, wij denken graag met u mee!

Wij beogen u hier beknopt en overzichtelijk de meest noodzakelijke informatie te verschaffen en hebben getracht één en ander zeer zorgvuldig na te gaan om fouten te vermijden. Niettemin kan er vanwege wijzigingen of anderszins sprake zijn van onvolkomenheden. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze informatie. U kunt bij twijfel of eventuele andere vragen omtrent dit onderwerp uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Recente berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken